Sushi rýže

Příprava rýže

  1. 2 šálky (po 150ml = 300g ) sushi rýže důkladně propereme (klidně 7 krát) ve studené vodě. Přilijeme 2,5 šálku vody. Rýži nikdy nesolíme při vaření! Hrnec překryjeme (ideálně průhlednou) pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky. Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě max. 20 minut přikryté. Rýže by se měla krásně oddělit od hrnce.
  2. Mezitím si připravíme směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 5 lžic sushi rýžového octa 5% kyselosti (nebo 3 lžíce rýžového octa 6,2% kyselosti), 2 lžíce cukru krupice a 1 čajová lžička soli. Zahřejeme na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí a necháme lehce vychladnout.  NÁŠ TIP: 500ml rýžového octu s kyselostí 6,2% smícháme s 350g cukru krupice a 70g soli. Na 300g nevařené rýže použijeme 40ml tohoto hotového nálevu. Zbytek namíchaného octu skladujeme ve spíži, lze jej použít i na saláty.
  3. Hotovou a stále ještě horkou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme (nepoužíváme kovové nádoby) nálev z rýžového octa. Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme. Necháme 5 minut odstát. Pak chladíme vějířem nebo občasným promícháním. Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá, optimálně drží potřebný tvar a zrno rýže je zachováno. 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.