Druhy sushi

Maki
Je nejzákladnějším druhem servírování sushi. Má tvar rolky, plněné rýží, rybou, zeleninou a podobně, které jsou obaleny velmi chutnou mořskou řasou Nori. Při konzumaci se namáčí jednotlivé kousky do sójové omáčky a křenu wasabi. Podává se s marinovaným zázvorem. Zázvor má plnit funkci neutralizace chutí mezi jednotlivými kousky a má výbornou chuť.


 

Uramaki 
Tzv. inverzní sushi. Druh maki sushi je připraveno opačným způsobem, tzn. rýže po obvodu, mořská řasa uvnitř. Nejznámější variantou uramaki je California Roll se sezamem a krabí tyčinkou. Doporučujeme i Philadelphia Roll se smetanovým sýrem Philadelphia, okurkou, příp. lososem. 



Nigiri
Malý, prsty vytvarovaný váleček z rýže, ozdoben druhem nakrájené syrové ryby, korýši, vaječnou omeletou či avokádem. Podává se s marinovaným zázvorem a sójovou omáčkou s wasabi. Někdo wasabi přímo smíchává se sójovou omáčkou. Abyste jste naučili kombinovat chutě, doporučuji každý zvlášť.



Temaki
Jsou kornoutky z řasy Nori, plněné rýží a rybou, kaviárem nebo zeleninou, nejjednodušší forma sushi. Je to takové sushi do ruky.



Sashimi
Tento druh se připravuje z krájené syrové ryby, která se namáčí do sójové omáčky a wasabi.

Gunkan
Malé košíčky z sushi rýže a sušené mořské řasy plněné s mořskými plody, tuňákovou pomazánkou, kaviárem atd.
 

Chirashi
Jedná se o tzv. Sushi salát. Jde o směs rýže a všech surovin, používaných pro přípravu sushi. Směs se dochucuje sójovou omáčkou a wasabi a je podávaná v malých miskách.


 

Sushi