Příprava sushi

Sushi (suši) recept - téměř na všechny druhy sushi je potřeba rýže. Té věnujte zvláštní pozornost. Správně uvařená rýže je velkým pomocníkem při vytváření úchvatných kousků suši.

Příprava rýže

1. 2 šálky (po 180ml) sushi rýže důkladně propereme (klidně 7 krát) ve studené vodě. Přilijeme 2 šálky vody. Rýži nikdy nesolíme při vaření! Hrnec překryjeme pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky. Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 20 minut přikryté. Na dně hrnce by správně měla zůstat tenká vrstva napečené rýže.
2. Mezitím si připravíme směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 3 lžíce 6,2% rýžového octa (nebo 5 lžic 5% rýžového octa), 2 lžíce cukru krupice a 1 čajovou lžičku soli. Zahřeje na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí a nechat lehce vychladnout. My doporučujeme si připravit dopředu octový nálev z 500ml rýžového octu s kyselostí 6,2%, 350g cukru krupice a 70g soli. Tohoto nálevu přidat do horké rýže 1/10 z množství vody, ve které se rýže vaří. Hotový nálev skladovat v lednici. 
3. Hotovou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme (nepoužíváme kovové nádoby) větší část nálevu z rýžového octa. Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme. Někdo používá vějíř, aby rýže vychladla co nejrychleji. Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá a optimálně drží potřebný tvar.

Příprava Maki sushi

1. Připravíme si na stůl misku s vodou, do které přidáme trošku rýžového octa. Používá se jako oplach rukou, aby se nám rýže nelepila, ocet má zároveň dezinfekční účinek.
Na bambusovou podložku si položíme plátek mořské řasy Nori tou lesklejší stranou dolů. Na matnější stranu naneseme vychladlou tenkou vrstvu rýže, pokud možno od bočního kraje ke kraji, pouze z našeho pohledu vzdálenější okraj ponecháme volný - kvůli slepení k sobě. Vrstva by měla být tenká (0,5cm) a souvislá bez děr. Na kraj blíže k sobě umístíme ingredience, např. losos a avokádo (nebo tuňák, nastrouhaná mrkev, vejce, nakládaná ředkev, nakládaný okurek, mango, ... ). Pak začneme rolovat sushi. Pomocí bambusové podložky svineme sushi a snažíme se jej s citem stahovat, ale dáváme pozor, aby řasa nepraskala. Prázdný konec Nori navlhčíme vodou a ve finále srolujeme do požadovaného tvaru. Výsledkem by měla být pevná rolka.



2. Hotovou rolku necháme asi 15 minut odležet, aby do sebe řasa mohla natáhnout vlhkost z rýže a lépe se krájela. Odřežeme okraje, to co se nám z rolky podařilo vytlačit, po té rolku nakrájíme na 6-8 kousků (asi 2cm šířka).
3. Sushi je nejlepší čerstvé, namáčené do japonské sójové omáčky Kikkoman s rozmíchaným wasabi křenem. Jednotlivé kousky prokládejte nakládanými plátky zázvoru.

 

Příprava Uramaki (California roll)

Bambusovou podložku obalíme potravinovou fólií, aby se nám rýže na ni nelepila) a položíme na ni rozpůlenou řasu nori (přestřihneme nůžkami), tentokrát lesklou stranou nahoru. Podobně jako při přípravě klasického maki sushi na ni rozvrstvíme rýži, ale po celé její ploše do všech 4 okrajů. Dle libosti posypeme praženým sezamem, čerstvě usekanou petrželkou nebo kaviárem z létajících ryb. Opatrně řasu obrátíme rýží na podložku, poklademe dle libosti vybranými ingrediencemi (např. losos, avokádo, u california roll krabí tyčinky) a srolujeme. Necháme 15 min odležet a krájíme na 8 koleček.


Příprava Nigiri sushi

Nejdříve si esteticky nakrájíme kousky (asi 2x5cm) lososa nebo tuňáka Namočíme si ruku do octového roztoku. V ruce pak vyformujeme malý váleček. Pořádně pomačkáme, aby se mám rýže nerozpadla. Pak tento váleček zlehka jedním prstem namázneme wasabi a z horní strany k němu pevně přimáčkneme kousek ryby či krevetu. Pomocí obou rukou zpracujeme do pěkného tvaru. V ideálním stavu vznikne mezi rybou a rýží dutinka, která zajistí bezproblémové rozkousnutí na dvě části a tedy bezproblémový způsob konzumace. Můžeme nigiri převázat tenkým proužkem nori.


Příprava Gunkan sushi

Postupujeme stejně jako u nigiri, vytvoříme pevní váleček, potřeme wasabi, pak obalíme ustřiženým plátkem nori asi 2 cm širokým a vytvoříme obalený oválek.
Na rýži obalenou v nori pak klademe třeba kaviár, který zdobíme snítkem petrželky, nebo vějířkem okurky.


Příprava Temaki sushi

Plát řasy nori přepůlíme a položíme lesklou stranou na levou dlaň. Do levé poloviny řasy dáme menší hrst rýže, zlehka potřeme wasabi a přidáme dle libosti a osobních preferencí vybrané ingredience (ryba, zelenina, kaviár atd.) a zlehka stiskneme. Vše překlopíme pravou (prázdnou) částí nori. Směrem od konce srolujeme do kornoutku a ihned servírujeme ke konzumaci.

Příprava Sashimi

Plátky syrových ryb podávaných na talíři s různými druhy dipu a omáček.


 

 

Sushi