Maki

Maki 

  1. Připravíme si na stůl misku s vodou, do které přidáme trošku rýžového octa. Používá se jako oplach rukou, aby se nám rýže nelepila, ocet má zároveň dezinfekční účinek.

  2. Na bambusovou podložku si položíme plátek mořské řasy Nori lesklou stranou dolů. Na matnější stranu, na spodní polovinu naneseme vychladlou tenkou (0,5cm) a souvislou vrstvu rýže, pokud možno od bočního kraje ke kraji, horní polovinu ponecháme volnou. Na střed rýže umístíme 2 ingredience, např. losos a avokádo (nebo tuňák, nastrouhaná mrkev, vejce, nakládaná ředkev, nakládaný okurek, mango,…). Pak začneme rolovat sushi. Palce vložíme pod podložku, ostatními prsty si přidržíme náplň, aby se nám nepohnula. Pomocí bambusové podložky překlopíme dolní okraj řasy přes ingredience, jakmile se dotkneme rýže, od středu ke kraji lehce váláček prsty vyformujeme. Prázdný konec Nori navlhčíme vodou či slepíme rozetřenými zrníčky rýže. Nazvedneme okraj podložky a pomalu dotočíme řasu do konce. Výsledkem by měla být pevná rovnoměrná rolka.
  3. Rolku necháme asi 10 minut odležet, aby do sebe řasa mohla natáhnout vlhkost z rýže a lépe se krájela na 8 kousků.
  4. Sushi je nejlepší čerstvé, namáčené do japonské sójové omáčky Kikkoman s rozmíchaným wasabi křenem. Jednotlivé kousky prokládejte nakládanými plátky zázvoru.

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.